logo

De ellende van filosofie

‘’ We moeten een aantal dingen kennen en kunnen’’ zegt onze docent filosofie juist, ja daar zegt hij iets wat we daad werkelijk begrijpen. Maar wat is dit gerelateerd aan filosofie. Waarschijnlijk dat we een waarom vraag stellen. Dat is ten slotte het absolute doel van filosofie, al mag filosofie geen doel hebben want dan is het geen filosofie meer. Wellicht is het beter te beschreven als denken in het niets maar ook dat slaat niet op filosofie, je denkt tenslotte over een bepaald onderwerp. Wat een gedoe!  Aan de hand van de het bovenstaande kan ik wel concluderen dat ik voorlopig helemaal niets begrijp van filosofie, bedenkend dat ik dit vak voor de tweede keer volg dit jaar doet me wel twijfelen over mijn eigen denkcapaciteit.

Nog een citaat: ‘’ we moeten denken over wat de juiste keuzes zijn, maar de juiste keuze op zich is niet evident.’’ Het idee hierachter is best logisch, alle mogelijkheden afgaan geeft je inzicht maar de juiste keuze moet toch gemaakt worden. Je kunt moeilijk op een kruispunt stil blijven staan omdat je de keuze niet kunt maken voor welke route je gaat, toch? En dit was nog maar het voorwoord. Man, man wie verzint dit? Dat examen dit jaar word wederom een regelrechte ramp haha. Gelukkig heb ik nog even.

Een heel verhaal over de kenmerken van de filosofie verder, ik snap er nog niets van. Er is zo’n verhaal nodig om dit uit te leggen wat het nu eigenlijk is dat ik door al die woorden volledig de draad kwijt ben. Nu heb ik daar zelf soms ook wel een handje van maar deze docent wint daar alle prijzen voor. Of misschien ligt het toch aan mij, dat laten we even in het midden. Altijd fijn zo’n les filosofie, houd je lekker scherp!

Na een super lange tijd had ik vandaag gewoon weer een volle dag college, dat houd in 8 uur stil zitten en luisteren. Waaauw, wat is dat lastig en wat ben ik daar toch slecht in. In die 8 uur zijn gelukkig wel veel verschillende dingen langs gekomen; vroedkundige begeleiding, gezondheidspsychologie, filosofie en sociologie. Al was ik bij sociologie vooral bezig met het bedenken en plannen van een volgende vakantie bestemming, oeps!

Doordat we iets eerder met college klaar waren ben ik gewoon nu al klaar met eten koken en schoonmaken. Gewoon even de tijd  mijn troep (dat al veel te lang op de grond ligt) eindelijk op te ruimen, bof ik even. Dat zal overigens wel  de nodige tijd innemen en daarna dan toch nog maar eens kijken of ik nog iets kan maken van dat ellendige filosofie.

Leave a comment