logo

Verloren maandag

Een nieuw jaar dus ook goede voornemens, natuurlijk heb ik er voor mijzelf een aantal op een rijtje gezet maar geloof me, dit is verre van spannend dus zal ik je ook zeker niet mee lastig vallen. Tóch is er een goed voornemen waar ik jullie wel mee ga lastig vallen..

Na 3 jaar in Antwerpen wonen vind ik dat ik nog eigenlijk bijster weinig van de cultuur af weet. Je zult je misschien afvragen.. België en cultuur, dat kan toch nooit veel verschillen met Nederland? Ik geef toe dat er geen weerzinwekkende verschillen zijn, maar er zijn genoeg leuke weetjes en interessante feitjes. Ik ga in 2017 proberen mij wat meer te verdiepen in deze dingen en deel dat dan natuurlijk met jullie.

We beginnen direct maar goed, het is vandaag ‘ Verloren Maandag’.  Geen vrije dag maar wel een feestdag en een dag die je direct herkent. Namelijk in elke supermarkt, broodjes zaak of bakker liggen stapels appelbollen en worstenbroodjes. Het is zo herkenbaar voor verloren maandag dat ik mij begon af te vragen wat er nu precies gevierd zou moeten worden en waarom de bizarre combinatie van appelbollen met worstenbroodjes.

Ik pakte mijn grootste vriend google erbij en ging opzoek, al vrij snel werd duidelijk dat over het ontstaan van deze dag geen eenduidig verhaal bekend is. Er gaan diverse verhalen de ronde en ik kwam de volgende tegen:

Verhaaltje 1.
” In de vroegere tijden machtige gilden rond het begin van de 18de eeuw hun nieuwjaarsfeest organiseerden op “Verloren Maandag”. Een ganse dag werd er gevierd, en kwamen de ambachtslui niet aan werken toe en was de dag dus verloren ”

Verhaaltje 2.
”Traditioneel mochten de havenarbeiders op de maandag na de eerste zondag na Driekoningen op kosten van de natiebazen drinken. Daarbij werd hen iets warms te eten aangeboden, samengesteld uit ‘onverkoopbaar’ vlees, en brood. Dat “verloren brood“ zou dan aan de oorsprong liggen van de specifieke naam van die dag.”

Verhaaltje 3.
”Herbergieren zouden zij nagestreefd hebben om op verloren maandag hun klanten zo lang mogelijk in hun zaak te houden, onder meer door te zorgen voor een (zout en dorstaanwakkerend) hapje. In samenwerking met slagers en bakkers trakteerden ze hun klanten dan ook op gebraden vlees en versgebakken brood. Om het goedkoop te houden, gebruikte men vooral vette vleessoorten, verwerkt tot worst en verpakt in deeg. De herbergbezoekers aten de worst, en het van vet doordrongen brood werd aan de hond gegeven.”

Kortom, de meningen over het ontstaan van deze dag zijn nogal uitlopend. Er kan een bijbelse draai aan gegeven worden i.v.m.  de drie koningen maar kan ook als een dag worden gezien voor de arbeiders. Over het ontstaan van het worstenbroodje is wel een redelijk duidelijk beeld te scheppen, oud vlees moest worden opgeruimd op een zo goedkoop mogelijke manier en het is een broodje dat vult en dorstig maakt. Waar die appelbol precies vandaan komt heb ik nog niet kunnen ontdekken maar dat antwoord houd je van me tegoed, beloofd!

In die 3 jaar heb ik op verloren maandag nog nooit een worstenbroodje of appelbol gegeten, maar aangezien ik me nu ga verdiepen in de cultuur kan ik natuurlijk niet achter blijven. Straks op naar de bakker voor mijn aller eerste verloren maandag appelbol en daarna snel een bezoekje aan de sportschool 😉 !

Tot snel, Liefs Kelly

Leave a comment