logo

Cheesecake

Dinsdag, taartdag! Oke dit is misschien niet echt zo, maar het klinkt leuk en voor taart is het altijd tijd toch? Zeker als het een taart is die je enig sinds schuld vrij kunt eten.

Ik heb het over een cheesecake, iets anders als dat je waarschijnlijk gewend bent maar zeker niet minder lekker. Alleen anders.
Als ik het over dadels, amandelnoten en cashewnoten heb dan denk je waarschijnlijk niet dat dit de basis is voor deze taart. Maar verrassing dit is het dus wel.

Het recept komt van Rens Kroes, een super goede kok met recepten zo puur mogelijk maar ook zeer vernieuwend en verrassend. Bijvoorbeeld: voor het maken van deze taart is geen ei, boter of melk nodig, ideaal voor bijvoorbeeld een lactose intolerantie.
Als basis heb ik het recept van Rens Kroes gebruikt,maar sommige producten zijn of heel kostbaar of moeilijk te verkrijgen daarom heb ik er enkele aanpassingen in gedaan.

De taart is behoorlijk machtig, het voordeel van deze taart is dat je hem gewoon kunt invriezen en de smaak er niet minder van word. Je kunt hier dan ook zeker 12 stukjes uit halen.

Benodigdheden:

Bodem:

 • 300 gram amandelen, ongebrand
 • 300 gram (medjool) dadels, pitten verwijderd

Vulling:

 • 600 gram rauwe cashewnoten
 • 240 gram kokosolie, plus extra
 • 160 ml citroensap
 • 180 ml ahornsiroop
 • 125 ml water
 • snufje zeezout
 • 2 theelepels vanille-extract, ongezoet
 • 4 eetlepels kersenjam zonder suiker

Koken maar:

 1. Week de rauwe cashewnoten minimaal een uur in water.
 2. Maak de bodem door de amandelen en de dadels in de blender fijn te mixen.
 3. Vet een springvorm in met wat kokosolie en druk vervolgens het amandel-dadelmengsel op de bodem, totdat deze helemaal bedekt is.
 4. Als de cashewnoten geweekt zijn, mix je ze met de andere ingrediënten van de vulling.
 5. Meng tot een romig geheel
 6. Schenk dit vervolgens over de bodem in de springvorm.
 7. Zet de taart minimaal een nacht in de vriezer en haal deze er 3 uur voor gebruik uit.

Aanpassingen:

 1. Deze basis van deze taart ligt bij noten, noten zijn vrij kostbaar. Totaal onverwacht kwam ik een super groot assortiment tegen bij de Aldi. Goede kwaliteit en veel goedkoper.
 2. In het recept staat dat er rauwe cashewnoten nodig zijn, ik kon deze nergens voor een enig sinds betaalbare prijs vinden dus heb geroosterde ongezouten noten gebruikt. Iets langer laten weken in het water en voila, een goedkopere oplossing.
 3. Met oog op budget heb ik in de plaats van medjool dadels gewonde dadels gebruikt, deze zijn iets minder zacht en zoet. Dit kan je oplossen door de hele harde dadels eventjes in het water te laten weken en bij de bereiding een theelepel honing toe te voegen. Zacht, zoet en smeuïg is het resultaat.
 4. Misschien vanzelfsprekend maar voor het citroensap heb ik echte citroenen gebruikt, puur omdat dit goedkoper en gezonder is. Ook heb ik een beetje rasp van een citroen er doorheen gedaan, zorgt voor een net wat frissere touch.
 5. Bij het maken van de bodem van de taart heb ik 2 theelepels kokosolie toegevoegd om de bodem wat plakkeriger te maken waardoor hij beter in de vorm te kneden was.
 6. En als laatste, het recept geeft aan kersenjam op de taart het leuke aan de kersenjam is het kleurverschil maar ik ben niet zo`n liefhebber van kersenjam dus heb voor abrikoos gekozen. Dit was een prima combinatie

Geniet ervan!

foto en recept:http://www.renskroes.com/cheesecake/

One thought on Cheesecake

Leave a comment