logo

The XX – Vorst National

Na lang wachten was het vorige week donderdag eindelijk zo ver, het concert van The XX in Vorst National. Zou het net zo goed zijn als de keer dat ik ze op een festival heb gezien?

Hoge verwachtingen waren opgebouwd na het vorige concert dat ik van hen heb gezien, zo’n 4 jaar geleden op Lowlands. Zonder enkele moeite konden zij toen de festival tent omtoveren tot een intieme locatie waar je heerlijk mee kon dromen op de prachtige muziek ondersteund door toffe lichteffecten.

Na lange tijd wachten komt The XX nu terug met een nieuw album ‘ I see you ‘, melodramatische nummers en gevoelige, diepgaande teksten zoals we gewend zijn van The XX. Ondanks dat ik het album erg tof vind, vind ik sommige nummers redelijk heftig qua tekst, als je gevoelig bent voor depressie of net een relatiebreuk achter de rug hebt is dit misschien niet het beste album om naar te luisteren.

Zodra er bekend werd dat The XX weer gingen touren zat ik op het puntje van mijn stoel in de hoop dat ze in de buurt zouden komen. Gelukkig was dit het geval en heb ik samen met een klasgenootje kaartjes kunnen kopen. Helemaal blij gingen wij op naar Brussel.

Het decor van het concert was super, ik geloof niet dat ik ooit al zo’n stage design gezien heb. Het podium bestond uit allemaal draai panelen bekleed met spiegels zelfs boven het podium hing een enorme spiegel. In het kader van ‘ I see you’ en de albumcover sloot dit perfect aan bij elkaar. Duidelijk goed over nagedacht. Tijdens het concert gaf het spiegeldecor super toffe effecten.
Het optreden was zoals we The XX kennen; zuiver, ontroerend en persoonlijk. Geen gekke fratsen op het podium ( op een huwelijks aanzoek na) maar pure muziek.
De nummers worden ondersteund door goede beats afkomstig van Jamie (Hij gaat ook solo als Jamie XX waarin hij de meest toffe platen draait) maar door deze ondersteuning had ik soms het gevoel dat dat volume wel wat harder kon en de beat eronder ook. Ik hoopte dan ook dat dit af en toe zou gebeuren want dan werd het een behoorlijk goed feestje. Enkel op het einde van het concert werd er wat dance in geknald wat dan ook met veel plezier werd onthaald door het publiek maar bleef de rest van het concert helaas uit. Ik snap dat want het is niet zoals The XX is, maar oh als ze ooit een dance versie gaan uit brengen ik ben zeker van de partij! The XX was regelmatig duidelijk ontroerd door het grote enthousiasme van het publiek, niet gespeeld maar echt ontroert dat siert ze. Ik vond het fantastisch.

Over Vorst National ben ik niet zo te spreken.
Er zijn lockers om je jassen e.c.t. goed te kunnen opbergen. Super handig dan sta je daar in de zaal niet onhandig mee te doen. Alleen waren deze niet ideaal geplaatst in het concertgebouw. Ergens achterin een lange smalle gang waren deze lockers te vinden. Voor het concert is dit geen enkel probleem maar na het concert wel. Mensen willen dan allemaal zo snel mogelijk naar huis waardoor er een gigantische berg mensen voor een heel smal gangetje te wachten staat. Duwen en dringen tot gevolg, zeker met de wetenschap dat het openbaar vervoer terug naar de bewoonde wereld zeer beperkt is. Zo was het concert om 22:30 afgelopen, waren wij rond 23:00u uit de zaal en de laatste tram ging om 23:22 en de laatste trein richting Antwerpen om 23:39 #rennen of een taxi.

Wij hadden sta plaatsen voor het concert maar we konden de zaal niet in. Enkel waren sommige deuren voor het balkon  open en de beveiliging gaf aan dat de zaal vol was. Terwijl wij op het balkon zagen dat de zaal nog voor 50% leeg was! Met ons zagen meerdere mensen dit en sommige mensen klommen zelfs over de reling heen om zo toch in de zaal te kunnen staan. Uiteindelijk vormde zich een grote mensenmassa voor de deuren van de zaal en werden deze toch open gedaan. Dit was echt een ongemakkelijke maar vooral gevaarlijke situatie, mensen die zo snel mogelijk naar binnen proberen te komen met beveiligers die verschrikkelijk in de weg stonden en alles deden behalve ervoor zorgen dat het daadwerkelijk veilig was.

Leave a comment