logo

Dat is een eitje!

Meestal probeer ik om vernieuwende hapjes op mijn blog te zetten, het liefste zo gezond mogelijk. Maar soms is het ook wel eens leuk om iets te maken dat niet zo origineel en gezond is maar wel erg lekker. Afgelopen weekend vierde mijn broer zijn verjaardag en ik kon het niet laten om een typisch Hollands borrelhapje te maken.

Ik heb het over een gevuld eitje, een gerecht dat zijn oorsprong in de 14e eeuw heeft liggen. Buiten Nederland wordt dit hapje gegeten in België en Duitsland. Tot mijn grote verbazing is dit in Amerika een geliefd voorgerecht maar buiten deze (in totaal 4 landen) nergens anders te vinden zoals wij dat kennen. Rusland kent wel een variatie op het gevulde ei namelijk de Russische salade dat vaak geserveerd word met brood als lunchgerecht.

Ik had gehoopt nu een een heel tof artikel te kunnen schrijven over het ontstaan van een gevuld ei. Want het vereist toch wel wat creativiteit om te bedenken ” laat ik mijn hard gekookt ei eens doormidden snijden, de eidooier eruit halen, deze kruiden en vervolgens weer terug in het holletje van eiwit doen.’‘ Na wat research in het gevulde ei, kwam ik er achter dat er vrij weinig over bekend is.  Her en der word er verwezen naar citaten uit de bijbel waar er gesproken word over een ei dat gevuld is met water. Wellicht dat dit mensen ooit op het idee heeft gebracht om het ei te gaan vullen.

Genoeg daarover, ik heb dit gevulde ei ook gemaakt afgelopen weekend en deel mijn versie graag. Er zijn zo super veel smaak combinaties mogelijk dat ik benieuwd ben of er nog andere verrassende combinaties zijn en stiekem wel zin heb om hiermee te gaan experimenteren voor het volgende feestje.

Benodigdheden:

 • Eieren,
 • Mayonaise,
 • Tomatenketchup,
 • Maggie,
 • Aromat,
 • Zout en peper,
 • Kurkuma poeder,
 • Basilicum,
 • Tijm,
 • Chili poeder,
 • Grote pan,
 • Mengkom,
 • Staafmixer,
 • Spuitzak,
 • Presenteer schaal,

Koken maar:

 1. Zet de grote pan op het vuur en laat het water koken,
 2. Als het water kookt voeg dan de benodigde eieren toe en laat deze zeker 10 minuten koken.
 3. Als de tijd verstreken is giet je de pan af en vul je deze met koud water, ook wel ” het ei laten schrikken” hierdoor zijn de eitjes makkelijk te pellen.
 4. Als de eitjes even in het koude water gelegen hebben moeten ze ontdaan worden van de schil en spoel ze voor de zekerheid even af. Niets is viezer als een hapje ei waar nog een stuk schil aan zit.
 5. Snij de eieren vervolgens doormidden en haal de dooiers van de eieren eruit en verzamel deze in de mengkom.
 6. Leg de lege eiwitten alvast klaar op een leuke presentatie schaal.
 7. Bij de eidooiers kunnen nu alle kruiden en specerijen naar smaak worden toegevoegd. Let erop, de mayonaise is de basis voor de smeuïgheid van het mengsel en zal hier veel in moeten worden toegevoegd.
  Om hier een gezondere variant van te maken kan je light mayonaise of yoghurt mayonaise gebruiken en deze dan nog aanlengen met een kwark of yoghurt.
 8. Nadat het mengsel op smaak is gebracht pureer je dit alles met de staafmixer tot een mooi glad goed gemengd mengsel.
 9. Doe het mengsel in de spuitzak en vul de eiwitten sierlijk.
 10. Als final touch is het leuk om wat kruiden, oregano bijvoorbeeld of fijn gesneden bieslook erover te strooien.

Het ideale, low budget, en ‘goede bodem voor de nodige drankje’-borrelhapje! Geniet ervan.

Leave a comment