logo

Brexit

Voor een het project moesten wij in groepen een stad naar keuze in het buitenland bezoeken om hier research te doen naar  de mediawerking aan de hand van een actueel nieuwsbericht. Voordat er überhaupt over het nieuwsbericht was nagedacht riepen wij direct Londen. Al snel, het kan ook niet anders kwamen wij voor ons researchproject terecht bij de Brexit. 

Wij moesten als onderdeel van dit project enkele interviews doen met mensen op straat, hen stellingen voorleggen maar ook wat diepgaandere interviews. Een ander onderdeel wat ik erg blij mee was, was foto’s maken die als reportage materiaal gebruikt kunnen worden.

De opdracht ging soepel, hele leuke mensen op straat tegen gekomen die graag hun mening wilde geven over de Brexit. Op 1 persoon na zijn wij niemand tegen gekomen die voor de Brexit was. Vrij opmerkelijk aangezien de Brexit daadwerkelijk gaat plaatsvinden doordat een meerderheid van de bevolking hiervoor heeft gestemd.

Als je naar de statistiek kijkt viel dit resultaat ook wel te verwachten aangezien zo’n 60% tegen de Brexit heeft gestemd in Londen. Daarbij is ook bekend dat de pro Brexit stemmers een leeftijd hebben van >70 jaar. Deze leeftijdscategorie treffen wij natuurlijk niet in het hart van werkend Londen maar op het Engelse platteland.

newcoldwar.orgwp-contentuploads201607Brexit-referendum-results-on-June-25-2016-300x200-8e01bc9b8e90f209d824f8406b468f204577af56

Ondanks dat we eigenlijk opzoek waren naar mensen die voor het verlaten van de EU hebben gestemd kregen we opvallende reacties van mensen die tegen de Brexit hebben gestemd. Bijna iedereen gaf aan dat de complete campagne rondom de Brexit zeer slecht was opgebouwd. Schrijnend vond ik dat de mensen die wij gesproken hebben eigenlijk niet weten wat de Brexit precies inhoud en wat de gevolgen hiervan zouden zijn. Ook zeggen zij dat veel mensen die voor de Brexit hebben gestemd  dachten dat het toch niet zover zou komen maar een statement wilde maken door de stem zo te gebruiken.

Een ander argument dat vaak gegeven is, is dat mensen klaar zijn met de immigratie en angst voor het binnenhalen van mogelijke terroristen die nu als vluchteling Engeland binnen proberen te komen. Door uit de EU te stappen zou Engeland binnen komen namelijk veel moeilijker zijn als dat in de huidige situatie het geval is.
Engeland en in het speciaal Londen heeft een zeer rijke aanwezigheid van diverse nationaliteiten, dat vinden de mensen die wij gesproken hebben ook geen enkel probleem maar juist een verrijking.
De mensen die wel problemen hebben met de immigratie vrezen voor dat het tekort dat er al is in de huizensector alleen maar zal toenemen. De beschikbare banen zullen afnemen en de veiligheid op straat sterk zal dalen.

De berichtgeving in de pers en de reacties van de mensen komen eigenlijk heel erg overeen. Niemand heeft een idee wat er momenteel speelt in de politieke kamers en wat er nu precies gaat gebeuren. Zou de politiek dit eigenlijk zelf wel weten?

Londen bewerkt-17

De berichten die verschijnen rondom de Brexit hebben inhoudelijk weinig te vertellen, om een voorbeeld te schetsen; na een belangrijke vergadering over de gevolgen van de Brexit word er in de pers geschreven wie van de vrouwelijke ministers de langste benen heeft i.p.v. berichten over de besproken onderwerpen.

Doordat je dit soort berichten ziet ga je er toch over nadenken, is de pers dan zo anders als dat wij gewend zijn of is het voor iedereen nog een groot vraagteken over wat er gaat gebeuren? Ik denk dat wij moeten vertrouwen op het feit dat de pers nog niet veel ”zinnings” te melden heeft. Verslagen van vergaderingen die naar buiten gebracht worden geven allemaal dezelfde informatie ” De onderhandelingen zijn in volle gang”.

Ik denk dat momenteel niemand een idee heeft en het simpelweg afwachten blijft over wat er nu precies gaat gebeuren maar als het aan de mensen ligt die wij gesproken hebben in de stad blijft Londen gewoon in de EU en mocht het allemaal toch doorgaan zullen zij zelfs overwegen om uit Engeland te vertrekken omdat ze vrezen voor een enorme daling van levenskwaliteit.

Word vervolgd..

 

Leave a comment