logo

Grootmoeders appeltaart, of toch niet.

De laatste tijd ben ik als een ware keukenprinses in de keuken aan het rommelen. De weinige vrije uurtjes die ik op het moment heb vind ik heerlijk om te besteden aan het overhoop halen van de keuken en er lekkere dingen uit te toveren. In mijn nieuwe rol als keukenprinses kan het maken van appeltaart natuurlijk niet ontbreken. 

Appeltaart, ik denk dat vrijwel iedereen daar mooie herinneringen aan heeft en familierecepten die keer op keer worden doorgegeven. Mijn moeder kan de allerbeste appeltaart maken, ik ga die ook nooit kunnen evenaren maar ik wilde toch een poging doen om in de buurt te komen. Al is het maar een heel klein beetje.

Mijn moeder heeft zo’n enorm groot kookboek waarin de basic recepten voor vrijwel alles staan. Hier haalt zij dan ook altijd haar recept voor appeltaart met de nodige aanvullingen in potlood genoteerd in de zijlijn. Nu snap je wellicht al het eerste probleem dat ik tegen kwam, ik heb dat grote rode kookboek niet!

De zoektocht startte op google en ik eindigde bij het meest simpele recept dat ik kon vinden en eigenwijs als ik ben heb ik hier toch weer de nodige aanpassingen aan gedaan. De taart is best goed gelukt, het toevoegen van bijvoorbeeld abrikozenjam is een van mijn favorieten voor een nog iets lekkerdere smaak aan de taart.

Toen ontstond er een discussie thuis, ”ABRIKOZENJAM? Het is een appeltaart??! Nu snap ik waarom het niet naar appeltaart smaakt. ” Tot zover dus mijn euforie over het bakken van deze appeltaart die volgens vriendlief niet naar appel smaakt. Heel veel teleurgestelde blikken en discussies verder zijn wij uitgekomen op een weddenschap.

Meneer gaat binnenkort een volgens hem de ”Perfecte” appeltaart bakken. Zijn moeder heeft mijn taart geproefd en heeft zichzelf opgeofferd om ook zijn taart te proeven en zal vervolgens een eerlijk oordeel geven. De winnaar hoeft een week lang niet af te wassen.

Omdat ik mijn taart best prima vond ga ik het recept toch met jullie delen en binnenkort ook het recept van vriendlief zodat jullie zelf ook kunnen beoordelen welke taart nu precies het best gelukt is.

DSC05753-4

Benodigdheden:

 • 8 appels,
 • 100 gram rozijnen,
 • 3 eetlepels abrikozenjam,
 • 300 gram tarwebloem
 • 150 gram suiker
 • 150 gram boter
 • 2 eieren
 • 1 zakje vanille suiker
 • kaneel
 • 50 ml citroensap
 • snufje zout
 • mengkom
 • mixer
 • bakblik
 • oven

Let’s bake:

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden,
 2. Schil de appels en snij ze in plakjes of blokjes,
 3. Laat ondertussen de rozijnen wellen in warm water,
 4. Voeg aan de appelplakjes wat druppels citroensap toe, een lepel abrikozenjam, kaneel en 25 gram suiker. Meng het geheel goed door en voeg de rozijntjes toe aan het mengsel.
 5. Maak vervolgens het taart beslag door de bloem, boter, eieren, 125 gram suiker, half zakje vanille suiker, citroensap en snufje zout bij elkaar te doen in de mengkom en te mixen.
 6. Mix de massa eerst met een mixer maar wanneer het een vaster deeg begint te worden kneed het dan nog even verder met je handen.
 7. Bekleed de bakvorm nadat je deze hebt ingevet egaal met het deeg. Let op, hou ongeveer een kwart van het deeg over voor het dakje van de taart.
 8. Smeer 2 eetlepels over de bodem van de taart uit.
 9. Vul de taartvorm vervolgens met de appelmix.
 10. Nu is het tijd voor het dakje van de taart, hiervoor gebruik je het stuk deeg dat je bewaard hebt.
  Je kunt hier slierten van maken en al vlechtend over de taart heen leggen of net als mij als je te lui bent om slierten te maken een beetje bloem toevoegen aan het deeg, dit nog even los kloppen en over de taart strooien.
 11. Zet de taart nu gedurende een uur op 180 graden in de oven.Eetsmakelijk!

2 thoughts on Grootmoeders appeltaart, of toch niet.

Leave a comment