logo

Appeltaart 2.0

Vorige week vertelde ik jullie over het verhaal van de appeltaart, inmiddels heeft hij zijn best gedaan in de keuken en in zijn optiek de best mogelijke appeltaart gemaakt. Het recept heeft hij van internet afgehaald en wel van de super toffe foodblogsite: foody.nl

De link naar het volledige recept is hier te vinden. Maar mijn vriend heeft toch enkele dingen anders gedaan als hoe ze in het recept zijn beschreven. Eigenwijs als hij is vond het hij het bijvoorbeeld niet nodig om een snufje zout toe te voegen, heeft hij minder kaneel gebruikt en heeft hij de oven op een andere stand gezet. De conclusie volgt.. maar eerst is het tijd voor het recept van Laura´s bakery. Zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen op haar facebook waar ze de lekkerste dingen met je deelt.

Benodigdheden:
– 200 gram boter
– 200 gram witte basterdsuiker
– 400 gram zelfrijzend bakmeel
– 1 ei (de helft is voor het deeg, de andere helft voor het bestrijken)
– 8 gram vanillesuiker
– snufje zout
– 1,5 kilo zoetzure appels (ongeschild)
– 75 gram kristalsuiker
– 3 tl kaneel
– 15 gram paneermeel

Werkwijze:
“Klop het ei los verdeel in twee delen. De ene is voor het deeg, de ander voor het bestrijken. Meng boter, basterdsuiker, zelfrijzend bakmeel, het halve ei, vanillesuiker en een snufje zout tot een stevig deeg en verdeel in 3 delen. Is jouw deeg nog te droog, of juist te plakkerig? Lees dan hier hoe je er eenvoudig een mooi deeg van maakt.
Schil nu de appels en snij deze in plakjes. Vermeng in een kopje de suiker met kaneel.Vet de springvorm in en bestuif met bloem.
Gebruik één deel deeg om de bodem van de vorm mee te bedekken. Een tweede deel deeg gebruik je voor de randen. Strooi het paneermeel op de bodem van de beklede vorm. De paneermeel neemt het vocht van de appels op.
Doe de helft van de appels in de vorm en strooi hier 1/3 van het kaneel-suiker mengsel overheen. De overige appelschijfjes kun je nu ook in de vorm doen, strooi de rest van het kaneel-suiker mengsel erover. Leg de stroken kruislings  op de appeltaart. Met wat extra deegstroken werk je de rand rondom af. Gebruik het halve ei om de stroken in te smeren. Zet de taart iets onder het midden van de oven. Bak in 60 minuten op 170 graden gaar en goudbruin. Laat de taart afkoelen in de vorm voordat je de ring verwijdert. Nog een klein beetje warm met een toef slagroom is deze taart heel erg lekker. Maar de volgende dag is hij eigenlijk nóg lekkerder, als de smaken lekker zijn doorgetrokken. ´´

En dan volgt nu het grote beoordelingsmoment. Zijn taart zag er echt beter uit, ik was simpelweg te lui om het deeg te vlechten en hij niet. Hierdoor had de appeltaart een echte appeltaartlook. Maar, niet alles draait om de looks.

Het gaat natuurlijk vooral om hoe de taart smaakt, gelukkig voor mijn ego waren er nog wel enkele puntjes van kritiek mogelijk. Zelf miste ik dat snufje zout in de taart, ik vind altijd dat het deeg daardoor net even iets meer `bite´krijgt en dat miste ik nu.
Dit is puur gebaseerd op smaak natuurlijk maar ik kan het ook altijd waarderen als er door het deeg van appeltaart wat citroensap of rasp is gedaan, die frisse ondertoon in een dergelijke overweldigende zoete taart is bij mij altijd een succes.

Verder vonden we beide dat er te weinig kaneel aan de appels waren toegevoegd en waren de appeltjes nog een beetje hard. Kortom, de volgende appeltaart moet een mix worden van ons beide en dan hebben wij het recept voor de perfecte appeltaart!

oma's appeltaart 1a
Foto: www.laurasbakery.nl

Leave a comment